Potpisan Sporazum o zajedničkoj suradnji na utemeljenju Turističke zajednice područja Južna Bilogora

Sporazum su potpisali grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh i velikogrđevački načelnik Tomislav Pavlečić

Potpisan Sporazum o zajedničkoj suradnji na utemeljenju Turističke zajednice područja Južna Bilogora

Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh i velikogrđevački načelnik Tomislav Pavlečić, jučer su potpisali Sporazum o zajedničkoj suradnji na utemeljenju Turističke zajednice područja Južna Bilogora. Podsjetit ćemo da su grubišnopoljsko gradsko i velikogrđevačko općinsko vijeće već donijeli odluke o stvaranju jedinstvene turističke zajednice, a Sporazum je sljedeći korak k tome cilju.
Naime, procijenjeno je kako će spajanje dviju turističkih zajednica u jednu omogućiti jačanje postojećih i stvaranje novih turističkih projekata i programa i njihovo efikasno kandidiranje na EU fondove i na natječaje unutar RH, kao i stvaranje prepoznatljivog turističkog proizvoda temeljenog na teritorijalnoj povezanosti Grubišnoga Polja i Velikoga Grđevca. Kako je dogovoreno za početak će sjedište TZP-a biti u Grubišnom Polju, a zbog obavljanja turističko-informativnih poslova bit će ustrojen i Turističko-informativni centar u Velikom Grđevcu. TZP Južna Bilogora će u aktivnostima ravnomjerno zastupati potpisnice sporazuma i provoditi projekte zajedničke sporazumnim stranama, ali i pojedinačne jedne od strana.
Prihode će ostvarivati sukladno Zakonu o članarinama u turističkim zajednicama, Zakonu o turističkoj pristojbi, proračunskim prihodima, donacijama i drugim izvorima. 20 posto sredstava prikupljenih turističkom članarinom koristit će ured TZP za opće poslove i troškove, a 80 posto za manifestacije, promidžbu i slično, u onoj jedinici lokalne samouprave u kojoj su sredstva i ostvarena.
Predstoji osnivačka skupština TZP Južna Bilogora, koju će prema sporazumu sazvati TZ Bjelovarsko-bilogorske županije. Potom slijedi izbor Turističkog vijeća, koje će, pak, raspisati natječaj za imenovanjem ravnatelja. Funkciju predsjednika TZP Južna Bilogora prve dvije godine obavljat će gradonačelnik Grubišnoga Polja, a zamjenik će mu biti općinski načelnik Velikog Grđevca, dok će u dvije naredne godine čelnici dviju lokalnih samouprava rotirati funkcije.
Gradonačelnik Z. Mađeruh očekuje iskorak u radu zajednice jer do sada nije bilo zapaženih iskoraka, posebice jer se sada pojavljuju mogućnosti financiranja rada turističkih zajednica kroz EU fondove. Procjenjuje da će nova zajednica profunkcionirati u prvoj polovici ove godine. (Michael Palijan)


  Povratak na: Novosti