Proslavljena ovogodišnja svetkovina zaštitnika grubišnopoljske župe sv. Josipa

Središte proslave bila je jučerašnja koncelebrirana sv. Misa koju je uz domaćina preč. V. Magića i župnog vikara M. Brezaka predvodio garešnički župnik Dejan Tot

Proslavljena ovogodišnja svetkovina zaštitnika grubišnopoljske župe sv. Josipa

Koncelebriranom svečanom svetom misom, koju je u nazočnosti župnika preč. Većeslava Magića i župnog vikara Marija Brezaka jučer s početkom u 11 sati predvodio garešnički župnik Dejan Tot, završena je ovogodišnja proslava svetkovine zaštitnika grubišnopoljske župe sv. Josipa. Proslava je ove godine protekla uz duhovnu pripravu od ponedjeljka.
Očitovala se kroz pobožnosti krunice, euharistijsko klanjanje i svete mise, koje su osim domaćina, upravitelja župe Magića predvodili i gostujući misnici i propovjednici. Tako je svetu misu u srijedu za članove vijenaca sv. Josipa predvodio vlč. Josip Benko, župnik iz Kaniške Ive. Misu za blagoslov ljudskog rada, polja i njiva u četvrtak predvodio je vlč. Krunoslav Brunović, župnik iz Velike Trnovitice, dok je sv. misu za blagoslov obitelji u subotu predvodio vlč. Stjepan Šprajc, župnik u Hercegovcu, a misno pjevanje predvodili su članovi HORKUD-a Golub, koji su i nakon svete mise izveli nekoliko pjesama. U okviru programa priprave za proslavu Josipova u petak u 19 sati je održan i koncert u Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, na kojemu su s nekoliko točaka nastupili članovi Folklornoga ansambla i mališani Dječjega vrtića Tratinčica.
Podsjetit ćemo da je Grubišno Polje samostalnu župu dobilo 1782. godine kada je sagrađena crkva i posvećena sv. Josipu. Sveti Josip je od 1687. godine i zaštitnik hrvatskoga naroda, a od 1870. zaštitnik sveopće Katoličke crkve. Josip je bio potomak Davidova kraljevskoga roda. Radio je kao siromašni tesar u Nazaretu i u njegovoj je blizini Isus proveo svoje djetinjstvo i mladost, živeći jednostavnim radničkim životom. Bio je Marijin zaručnik i Isusova poočim, Božji odabranik, komu je Bog povjerio biti glavom nazaretske obitelji. Po duši pravednik, odnosno svetac, po dostojanstvu Marijin suprug, po zanimanju hranitelj Isusa, Sina Božjega. (mp; foto: Michael Palijan i Ivan Novak)


  Povratak na: Novosti