Ministrica poljoprivrede obišla nevremenom pogođene dijelove Grubišnoga Polja

Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji sa Županijom osmisliti program potpore, a narušeni gospodarski potencijal bit će nadoknađen putem mjere 5. PRR-a

Ministrica poljoprivrede obišla nevremenom pogođene dijelove Grubišnoga Polja

Jučer je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u pratnji župana Marka Marušića te gradonačelnika Zlatka Mađeruha i njihovih suradnika, obišla nevremenom poharano područje Grubišnoga Polja. Uvjerila se u razmjere šteta koju je na svom divljem putu nevrijeme počinilo. Posebice na gospodarstvima obitelji Gerenđir i Bukovac u grubišnopoljskom naselju Velikoj Jasenovači. 
Na imanju Gerenđirovih vjetar je u trenu počupao krovište skladište stočne hrane, oštetio krovište farme za goveda, dok je u samo nekoliko minuta obitelj Bukovac ostala bez skladišta stočne hrane, a samo pukom srećom nije ozlijeđen dječačić, koji se od nevremena sklonio upravo u skladište koje je ubrzo vjetar uništio. Budući da nakon nevremena kiša nije stala, stočna hrana je kisla tri i sada trune, a vlasnici se pribojavaju da bi se mogla i zapaliti zbog kemijskih procesa koji su se razvili nakon što su je pokrili želeći je zaštititi od kiše. Osim toga i stoka Gerenđirovih je bila na kiši tri dana. 
I na šumskim predjelima na grubišnopoljskom području nastala je ogromna šteta. Upravitelj šuma Bjelovar Ivan Cug procjenjuje da je samo na području Šumarije Grubišno Polje oštećeno više od deset tisuća kubika bruto mase, a sa štetom na području Šumarije Čazma i Ivanjska ukupno će dosegnuti i više od dvadeset tisuća kubika. Iako je teško govoriti u preciznim iznosima, procjenjuje se da bi izravna šteta u vrijednosti robe mogla biti oko sedam do osam milijuna kuna. Osim što je šumska masa uništena, trebat će uložiti dodatne napore za njezino uklanjanje, koje može biti vrlo opasno, posvjedočio je Željko Kirinčić, upravitelj Šumarije Grubišno Polje. 
Govoreći da je rano za precizne procjene šteta, ministrica Vučković je rekla da će Vlada u ovom slučaju osigurati dodatne potpore te kao i u drugim slučajevima kada je reagirala i pored onoga što je predviđeno Zakonom o ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda, pomoći poljoprivrednicima i drugima koji su pretrpjeli štetu. Ministarstvo kojemu je na čelu u suradnji sa Županijom osmislit će program potpore kako bi donekle bio saniran prihod, a narušeni gospodarski potencijal u vidu objekata i zemljišta te gubitka na životinjama bit će nadoknađen putem mjere 5. Programa ruralnog razvoja. 
Prije obilaska grubišnopoljskog područja ministrica je jučer održala i kraći sastanak sa županom Markom Marušićem i gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom. (Michael Palijan)


  Povratak na: Novosti