Prva faza izgradnje Projekta izgradnje podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju pri samom je kraju

Osim rente koju će Grad od eksploatacija i skladištenja dobivati, još je veća dobit oko 15 radnih mjesta i veliki projekt koji če i dalje trajati, kaže gradonačelnik

Prva faza izgradnje Projekta izgradnje podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju pri samom je kraju

Radovi prve od dviju glavnih faza Projekta izgradnje podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju pri samom su kraju, čulo se na jučerašnjoj prezentaciji projekta u grubišnopoljskoj Gradskoj vijećnici. Riječ je o 32,6 milijuna eura vrijednoj prvoj fazi projekta, koja uključuje proizvodnju, odnosno eksploataciju prirodnog plina iz ležišta. Izgradnja objekata provodila se u trima etapama, od spajanja plinske stanice na magistralni plinovod, zatim izgradnje postrojenja pa do spajanja dviju bušotina u kojima se, prema procjenama, nalazi oko 154 milijuna prostornih metara plina za proizvodnju.
Kako je pojasnio Laslo Farkaš Višontai, voditelj projekta, trenutačno je u tijeku probna eksploatacija, nakon koje se u četvrtom kvartalu ove godine očekuje ishođenje uporabne dozvole. Potom slijedi crpljenje plina iz grubišnopoljskih bušotina, koji će u posebnom postrojenju biti umiješan u plin iz transportnog sustava RH te nakon komprimiranja vraćen u hrvatski plinski transportni sustav. U početku će kapaciteti dvaju ležišta hrvatsku proizvodnju plina povećati za 15 do 20 posto. Druga faza projekta, odnosno prenamjena ležišta u podzemno skladište plina uslijedit će ovisno o pozitivnim rezultatima probne eksploatacije, no ne prije 2027. godine, dokada će biti crpljen postojeći plin u ležištima.
Vlado Vlašić, direktor PSP-a zadovoljan je što je prva faza privedena kraju u planiranim rokovima. -Trenutno smo u fazi probne proizvodnje, a očekujemo da će ubrzo, već krajem lipnja, početi i probna eksploatacija. Slijedi tehnički pregled, a zatim očekujemo i uporabnu dozvolu-kazao je.
Činjenicom da se napokon došlo do Gradu itekako interesantne faze projekta, koji je aktualan gotovo desetljeće i pol, zadovoljan je i prvi čovjek grada Zlatko Mađeruh, ponajprije zato što složenu izgradnju veći dio građana uopće nije ni osjetio jer se odvijala besprijekorno.-U prvoj ćemo fazi dobiti nešto veću, a poslije, kad podzemno skladište plina profunkcionira, nešto manju rudnu rentu, koja će obogatiti gradski proračun. No, ni novac nije najvažniji, već oko 15 radnih mjesta, ali i činjenica da je to jedna od najvećih investicija u povijesti grada koja će i dalje trajati-kazao je gradonačelnik. Očekuje da će investicija dodatno promovirati Grubišno Polje i možda privući i druge investitore.
Izraženo je zadovoljstvo činjenicom da su radovi na koje je utrošeno oko 320.000 radnih sati prošli bez ijedne ozljede te što su ih obavile isključivo hrvatske tvrtke. Veliku su pomoć, istaknuto je, pružile državne institucije i agencije te lokalna i regionalna samouprava, koje će obje kroz rudnu rentu imati koristi od projekta. -Drago mi je što će to krajem godine profunkcionirati. Svijetao primjer suradnje od državne do lokalne razine i domaćih izvođača. To nam sve treba služiti na čast, a mi ćemo sredstva od rudne rente usmjeriti u razvoj naše lokalne sredine-kazao je tom prilikom župan Marko Marušić. (Michael Palijan)


  Povratak na: Novosti