Upaljena prva svijeća adventskoga vijenca

Upaljena  prva svijeća adventskoga vijenca

Danas je bila prva nedjelja adventa ili došašća, liturgijskog vremena koje prethodi jednoj od najvećih kršćanskih svetkovina, Božiću, koja ujedno označava početak nove crkvene godine. Vrijeme priprave kojim se slavi dolazak Sina Božjeg ljudima, a ujedno i vrijeme u kojem se misli upravljaju na iščekivanje drugog Kristova dolaska na svršetku vremena.
Neizostavni dio došašća je adventski vijenac s četirima svijećama, koje se pale po svaka jedne nedjelje. Danas je i u Grubišnom Polju nakon poldanje svete mise upaljena prva na novom gradskom adventskom vijencu postavljenom na tratini ispred zgrade Gradske uprave. Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokovom, druga betlehemskom, treća pastirskom, a posljednja svijećom anđela. Druga govori da je prva svijeća mira, druga vjere, treća ljubavi, a četvrta nade. Kružni oblik vijenca predstavlja simbol vječnosti i vjernosti, a svijeće označavaju dolazeće svjetlo Isusa. Paljenju prve svijeće uz brojne građane prisustvovao je i grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Molitvu je predvodio grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić.
Ono što najviše simbolizira advent kao vrijeme iščekivanja i budnosti, pripravnosti za dolazak Božića za dolazak Mesije jesu zornice, rane mise. Simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i na Isusov konačni dolazak na kraju vremena. U Grubišnopoljskoj župi sv. Josipa bit će služene srijedom i subotom u šest sati. Više pročitajte u Župnom listiću (mp)


  Povratak na: Novosti