Župljani slave nebeskog zaštitnika svetog Josipa

Središnje današnje misno slavlje Misu  predvodio je i propovijedao vlč. Zvonimir Rogina, župnik križevačkih naselja Malog Ravena i Gornjeg Dubovca

Župljani slave nebeskog zaštitnika svetog Josipa

Župljani grubišnopoljske župe sv. Josipa danas proslavljaju svetkovinu svog nebeskog zaštitnika. Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije i Isusov zemaljski otac i hranitelj, zaštitnik je Grubišnoga Polja od 1782. godine, kada je formirana župa te izgrađena i njemu posvećena župna crkva. Od 1870. godine proglasom Pape Pija IX sv. Josip je zaštitnik sveopće Crkve, a nepunih dvjesta godina prije toga, točnije 1687. godine Hrvatski Sabor proglasio je sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske domovine. Grubišnopoljski župljani su se za današnju svetkovinu pripremali devetnicom sv. Josipa, sastajući se proteklih devet srijeda te moleći i razmišljajući o župnom nebeskom zaštitniku.
Današnja proslava počela je u 8,30 sati svetom misom, a nastavljena je središnjom svetom misom u 11 sati u župnoj crkvi. Misu  je predvodio i propovijedao vlč. Zvonimir Rogina, župnik križevačkih naselja Malog Ravena i Gornjeg Dubovca. Čestitajući danas župljanima dan župe i njihov dan svim očevima, Rogina je poručio, kako očevima tako i svima ostalima, da slijede primjer, kako ga je nazvao, tihog i snažnog sveca sv. Josipa. Domaćin preč. Većeslav Magić je odaslao zahvalu svima koji su u proteklih 13 godina doprinijeli uređenju crkve i župe, počevši od Ministarstva regionalnog razvoja, preko Grada Grubišnoga Polja do vjernika. Osim gostujućeg predvoditelja i domaćina, misu su suslavili svećenici Garešničkoga dekanata župnik župe Kaniška Iva Josip Benko, Ivanova Sela Marijo Brezak, Garešnice Dejan Tot i Velike Trnovitice Krunoslav Brunović. Proslava župne svetkovine završava večeras zajednička sv. Misom u 18 sati.
Čestitke povodom svetkovine nebeskoga zaštitnika sv. Josipa župljanima Grubišnoga Polje uputio je i gradonačlenik Zlatko Mađeruh sa suradnicima.
Župljani su se za proslavu pripremali devetnicom sv. Josipu sastajući se proteklih devet srijeda uz molitvu i razmišljanje o župnom nebeskom zaštitniku. U čast svetoga Josipa u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman u subotu je održana večer folklora, dok je sinoć nakon večernje svete mise u crkvi sv. Josipa nastupio VIS 'Susret' virovitičke župe sv. Roka, koji su pjesmom uljepšali iščekivanje župne svetkovine. (mp)


  Povratak na: Novosti