Objavljeno: 02/10/2014

BORBA S DIJABETESOM Uz lijekove održavajte i tjelesnu težinu, pravilno se hranite i krećite !

Predavanje na temu dijabetesa u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom održao je liječnik dr. Marin Deškin, specijalist internist OB Bjelovara

/slika/vijesti/2014/2014_10/664_x_495/10_01_dijabetes.jpg

Brojka od 5000 pacijenata registriranih u županijskom Centru za dijabetes, govori da pet posto stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije pati od tog poremećaja povećanja razine glukoze u krvi. Potvrdio je to liječnik Marin Deškin, internist Opće bolnice Bjelovara, na stručnom predavanju i savjetovanju na temu dijabetesa i kroničnih komplikacija, koje je organizaciji Udruge osoba s invaliditetom održao u konferencijskoj sali poslovno-kulturne zgrade Otkos 10.
Da dijabetes uvelike otežava život oboljelima posvjedočila je sudionica predavanja Anđela Janeković, koja se od dijabetesa liječi dvadeset godina. Od žeđanja po noći, preko slabosti, do vrtoglavice i drugih simptoma. No, osim samih simptoma, činjenice da osoba boluje od dijabetesa narušava kvalitetu života.-U velikoj mjeri. Moram prije svega paziti da uza se imam nešto slatko. Naime, uvijek koju minutu prije nego li mi padne šećer, osjećam slabost. Uvijek više manjih obroka jesti, izbjegavati šećere, masnoće....paziti gdje ću i što pojesti-kazala je A. Janeković.
Upravo su održavanje tjelesne težine, pravilna prehrana i kretanje dio ključa borbe s dijabetesom, potvrdio je liječnik Deškin, napominjući da je odmah kod dijagnoze dijabetesa potrebno uvesti lijek metformin, koji je izuzetno efikasan u liječenju.
Nerijetko se obolijevanje od dijabetesa povezuje sa stresom.-Stanje stresa nepovoljno djeluje na metaboličke parametre. No, nemamo stresometar i ne treba sve pripisivati stresu. Stres je čimbenik rizika na koji je teže djelovati negoli na neke druge-rekao je dr. M. Deškin.(RGP)