Objavljeno: 26/01/2016

Certifikatom grada u smislu povoljnog poslovnog okruženja do boljeg gospodarskoga napretka

Ovaj projekt će biti jedna od metoda kako informaciju o razvoju gospodarstva i izuzetno dobrim preduvjetima koje smo ovdje stvorili iznijeti van-kaže gradonačelnik Mađeruh

/slika/vijesti/2016/2016_01/2016_01_664_x_495/160126_certificiranje.jpg

Gradonačelnik Zlatko Mađeruh zajedno sa zamjenikom Daliborom Jurinom i pročelnicima danas je u svom uredu o izradi certifikata grada u smislu povoljnog poslovnog okruženja razgovarao sa Sašom Drezgićem, direktorom Centra za lokalni i regionalni razvoj i izvanrednim profesorom Ekonomskog fakulteta u Rijeci.
Naime, kako pojašnjava gradonačelnik Mađeruh, takav je korak potreban kako bi potencijali grada bili prepoznati i izvan granica ne samo grada, već i županije, ali i Hrvatske. U to se uvjerio u razgovoru s onima koji su takav projekt u svojim sredinama već proveli.-Čelnik tvrtke Tehnix, koja nam je isporučila komunalno vozilo, kazao je da smo ovdje zaista napravili puno, ali da s tim informacijama moramo izaći van lokalne uprave, županije i Hrvatske. Stoga smatram da će ovaj projekt biti jedna od metoda kako informaciju o razvoju gospodarstva i izuzetno dobrim preduvjetima koje smo ovdje stvorili iznijeti van-pojasnio je gradonačelnik.
Projekt certificiranja gradova i općina u smislu povoljnog poslovnog okruženja započet je 2012. godine i među petnaestak gradova koji u njemu sudjeluju certifikate su do sada dobili Bjelovar, Ivanec, Crikvenica i Jastrebarsko. S. Drezgić je pojasnio da je riječ o međunarodnom standardu povoljnog poslovnog okruženja temeljnog na sustavnom pristupu tom okruženju, gdje se lokalna samouprava transformira poboljšavajući svoje usluge, ne samo poduzećima već i građanima i na temelju toga ostvaruje preduvjete za povećani priljev investicija, te za brže i kvalitetnije procese na razini lokalne samouprave.
-Jedna od naših evaluatorica ovaj projekt uspoređuje s plavom zastavicom na plaži koja je znak čistoće. Certifikat je u tom smislu znak investitorima da će u toj sredini brzo i kvalitetno dobiti sve informacije potrebne za investicijski proces, jer oni danas žele brze informacije i povjerenje, a certifikat ga ulijeva-kazao je Drezgić, koji se, kaže, uvjerio da Grubišno Polje ima stručnu Gradsku upravu i izuzetno visoke potencijale u smislu razvoja gospodarstva i time je idealna sredina za uključenje u ovaj proces.
Istaknuo je i to da je izrada Strategije gospodarskoga razvoja grada jedan od temeljnih kriterija procesa certifikacije.-U jednom trenutku kada se strategija donese i definiraju se ciljevi koje Grad njome nastoji postići, tada proces certifikacije vodi računa da se ti ciljevi i realiziraju-zaključio je S. Drezgić.
Nakon ovih prvih razgovora predstoji potpisivanje ugovora.(RGP)