Objavljeno: 04/09/2017

DVD Grubišno Polje svečano proslavilo 130. rođendan

Slavlje je počelo svetom misom, te nastavljeno svečanom sjednicom u kinodvorani CIK-a

/slika/vijesti/2017/2017_09/2017_09_664_x_495/170904_130_godina_dvd.jpg

Svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle vatrogasce, koju je u župnoj crkvi sv. Josipa predvodio župnik preč. Većeslav Magić, te svečanom sjednicom u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, u subotu je Dobrovoljno vatrogasno društvo Grubišno Polje proslavilo 130. obljetnicu postojanja.
Naime, osnovano 1887. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Grubišno Polje od tada predstavlja ponajprije zaštitu od požara za cijelo područje grada, a svojevremeno je bilo i pokretač i nositelj brojnih društvenih događaja.
Danas je DVD dio Vatrogasne zajednice Grada koja okuplja 10 vatrogasnih društava, a osim što je najbrojnije, ističe se po tomu što u svojem sastavu ima interventnu postrojbu, koja je po svojoj opremljenosti i sposobnosti rame uz rame profesionalnoj.-Društvo je najstarije na području grada i pokriva 269 četvornih kilometara područja grada i broji 120 članova. Također smo središnje društvo koje je u formiranju Javne vatrogasne postrojbe-kazao je Darko Novotni, predsjednik DVD-a. 
Naime, proteklih se nekoliko mjeseci utire put koji će Gradu Grubišnom Polju nakon 130 godina osigurati Javnu vatrogasnu postrojbu. Na to je čestitajući grubišnopoljskim vatrogascima na vrijednom i u okolici rijetkom jubileju, podsjetio i grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Kazao je da je upravo DVD svojim i radom svoje interventne postrojbe u suradnji s JVP-om Daruvara isprovocirao ideju formiranja te postrojbe.-Na području grada su zahvaljujući velikim investicijama u gospodarstvu povećani rizici, pa je profesionalna postrojba potrebna kako bi sve resurse i materijalna bogatstva na pravi način štitila. U fazi smo pripreme profesionalne postrojbe, koja će ujedno ojačati i dobrovoljno vatrogastvo, kroz koje je profiliran velik dio mladih, na čemu vam čestitam-poručio je gradonačelnik.
Dodijeljene su medalje za predani rad u DVD-u, među kojima su svakako najznačajnije one za 60 godina djelovanja Zdravku Malouneku i Vjekoslavu Hermanu. Malounek kaže kako je između vatrogastva nekada i danas velika razlika.-Sve je bilo ručno, sada su ovdje cisterne i drugi aparati koji olakšavaju gašenje. Prije je bila konjska vuča i sve sporije. Sada je suvremena tehnika, veća praksa i znanje, a imamo i više članova u društvu. Nekada su u društvo ulazili većinom stariji, a danas je puno mladih, što je uvelike poboljšalo društvo-rekao je najstariji grubišnopoljski vatrogasac Z. Malounek.
Čestitke DVD-u uputio je i predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Đuro Petrić, koji je uime Hrvatske vatrogasne zajednice u povodu 130. obljetnice rada DVD-u uručio Povelju Đure Deželića. Među čestitarima je bio i Marijan Radoš,  pročelnik bjelovarskog Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Vladimir Truhlaž, predsjednik Vatrogasne zajednice grada, te Marijan Marušić ispred Bjelovarsko-bilogorske županije.(RGP)