Objavljeno: 16/04/2015

'Jemeršićevo proljeće' u Osnovnoj školi i CIK-u

Ovogodišnja manifestacija 'Jemešiću u spomen' obuhvatit će nekoliko događaja u spomen na poznatog grubišnopoljskog svećenika, pisca, političara i gospodarstvenika

/slika/vijesti/2015/2015_04/2015_04_664_x_495/150416_jemersic_proljece.jpg

Čitanjem literarnih radova jučer je u Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića počela manifestacija 'Jemešiću u spomen'. Riječ je o manifestaciji koja sadrži nekoliko događaja posvećenih tom grubišnopoljskom svećeniku, političaru, piscu i gospodarstveniku.
Naime, kako je pojasnila Snježana Šeliš, ravnateljica Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića, 1992. godine nazvanoj po tom znakovitom svećeniku, te su godine nastavnici hrvatskoga jezika odlučili na neki način odati počast tom svećeniku, rodoljubu i književniku, te je organizirana manifestacija nazvana 'Jemeršićevo proljeće'. Na jučerašnjoj su se učenici predstavili s devet literarnih radova.

Po uzoru na tu školsku prije pet je godina i Centar za kulturu i informiranje dr, Franjo Tuđman pokrenuo manifestaciju istoga imena, kako bi i građanima bilo dostupno stvaralaštvo i učenika, ali i literarni i scenski prikazi odraslih. Tako je kazališnim predstavama 'Kukuruzna bajka' i 'Snjeguljica i jedan patuljak', koje su na daskama kinodvorane izveli najmlađi članovi Dramske družine 'Krijesnice', sinoć počelo CIK-ovo 5. Jemeršićevo proljeće, gradska smotra recitatora i scenskih igara.

Pročitani su i literarni radovi triju učenica osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića - Elizabete Delić, Sare Jakopec i Tene Alivojvodić - izabrani kao najbolji među devet jučer predstavljenih na školskom Jemeršićevom proljeću. Uslijedile su dvije grubišnopoljske premijere: predstava 'Zeko traži mamu' u izvedbi malih 'Krijesnica', te 'Veliki odmor', starije grupe 'Krijesnica', za koji je tekst napisala Lorena Horak. Za kraj su članice Dramske družine 'Bilogorci' izvele svoju predstavu 'Informacija i komunikacija', za koju su također same sastavile tekst.
Sutra, na njegov rođendan, u župnoj crkvi bit će služena sveta misa za svećenika I. N. Jemeršića, dok se u okviru manifestacije našlo i natjecanje u plesovima najavljeno za 24. travnja, te Dan osnovne škole 8. svibnja.(RGP)