Objavljeno: 02/05/2016

Marina i Valentina danas otpočele jednogodišnje prikupljanje iskustva

M. Vukušić i V. Pušić dvije su od ukupno sedmero mladih koji su u Gradu na jednogodišnjem stručnom usavršavanju bez zasnivanja radnog odnosa

/slika/vijesti/2016/2016_05/2016_05_664_x_495/160502_strucno_usavrsavanje.jpg

Stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa, projekt Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, mnogim je mladim školovanim ljudima danas jedina prilika da se domognu posla i kakve takve zarade. Grad Grubišno Polje mladima redovito pruža takvu priliku angažirajući ih u svojim upravnim odjelima. Osim što se stručno usavršavaju, ujedno se pripremaju za polaganje državnoga ispita. Stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa danas su u Gradskoj upravi započele Grubišnopoljka Marina Vukušić, magistrica ekonomije i Valentina Pušić, specijalistica javne uprave iz Velikoga Grđevca, koje će narednih godinu dana raditi u Upravnom odjelu za gospodarstvo, odnosno Stručnoj službi Grada.-Usavršavanje će nam zasigurno puno pomoći. Danas je vrlo teško zaposliti se, a kamoli bez iskustva koje ćemo ovdje steći. Primljene smo na godinu dana i trudit ćemo to vrijeme iskoristiti kako bismo naučile što je više moguće vezanog uz našu struku-kažu Vukušićeva i Pušićeva, koje će to vrijeme ujedno iskoristiti kako bi se pripremile za polaganje državnoga ispita. Mentori će im biti Marija Jungić, pročelnica Stručne službe Grada i Mirjana Starčević, viša stručna suradnica za razvoj Grada.
Za njihov rad Hrvatski zavod za zapošljavanje mjesečno će im osiguravati 2400 kuna. Gradonačelnik Zlatko Mađeruh je danas njihovog prvog radnog dana primio dvije stažistice.-Iako pri tomu pronalaženje prostora i računala Gradu predstavljaju dodatna izdvajanja, nije nam uopće problem jer pokušavamo mladima pomoći da odrade pripravnički staž. Naime, često se u natječajima traži upravo iskustvo, pa kada im već kao lokalna samouprava na možemo osigurati potpuno radno mjesto, barem im možemo omogućiti odrađivanje pripravničkoga staža. Iza svake mlade osobe koja ode odavde ostaje pozitivan trag-istaknuo je gradonačelnik.
Kazao je kako je Grad Grubišno Polje lokalna uprava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s najvećim brojem prijavljenih projekata, koje u potpunosti pripremaju Upravni odjeli, a nerijetko u njihovom kreiranju sudjeluju i osobe na stručnom osposobljavanju.-Oni dolaze educirani po pitanju novih aplikacija i projekata, pa često ovdje koristimo njihova znanja i energiju zbog čega im se zahvaljujem-kaže Z. Mađeruh.
Trenutno je u Gradskoj upravi sedam osoba koje se u tri gradska odjela stručno usavršavaju uz pomoć svojih mentora.(RGP)