Objavljeno: 14/11/2014

Počeo projekt koji će osigurati energetsku sigurnost gradu, županiji i Hrvatskoj

I. faza vrijedna 30 milijuna kuna do kraja 2016. godine obuhvatit će dodatne istražne radove i crpljenje plina

/slika/vijesti/2014/2014_11/664_x_495/11_14_plin_otvorenje.jpg

-Ne nedostaje nam statičkih kapaciteta plina, jer imamo oko 550 milijuna prostornih metara u Okolima, ali nedostaje brzina izvlačenja kada popunjenost vršnog opterećenja padne ispod 50 posto. Ovaj projekt će osigurati upravo brza i efikasna skladišta-kazao je to danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvarajući rudarsko-remontne radove na eksploatacijskom polju u grubišnopoljskom naselju Gornjoj Rašenici, kao preduvjetu i početku I. faze izgradnje vršnoga skladišta plina Grubišno Polje. Radovi I. faze vrijedni 30 milijuna kuna do kraja 2016. godine obuhvatit će dodatne istražne radove i crpljenje plina, a potom je plan u II. fazi izgraditi objekte i postrojenja za skladište plina, koje će s dnevnim kapacitetom od 70 do 100 tisuća prostornih metara na sat biti potpora glavnom, Okolima nedaleko Siska.-Ti radovi obuhvaćaju remonte postojeće 2 bušotine, njihovo kompletno novo opremanje te ispitivanje i snimanje opreme i ležišta – a sve kako bi bušotine bile spremne za proizvodnju plina–kazao je Krešimir Malec, direktor PSP-a, tvrtke koja je investitor radova.
Cijeli, pak, projekt, vrijedan je 250 milijuna kuna, a potrebno je četiri godine da se privede kraju. Iako se već cijelo desetljeće govori o tom projektu, te su u njegovu provedbu odlagale i usporavale mnoge prepreke, ministrica Anka Mrak Taritaš uvjerava da je dolazak dva ministra znak da će biti priveden kraju na vrijeme.-Nas dvoje ćemo skakati po glavi Kreši Malecu kako bi dovršio investiciju. Ne zato da se možemo okupiti i reći gle što smo napravili, već stoga što želimo ispuniti svoj zadatak da građani RH imaju sigurni energent, a ovo je jedan od koraka k tomu-kazala je ministrica Mrak Taritaš.
Ta će investicija, čulo se, osim sigurne opskrbe plinom hrvatskim potrošačima i Grubišnom Polju i Bjelovarsko-bilogorske županiji osigurati energetsku stabilnost, ali  i dobit jer i jedni i drugi uz određeni dio radnih mjesta, mogu računati na izdašne rente.-Projekt podzemnoga skladišta plina jedan je od najvećih od strateške važnosti za Grubišno Polje, županiju i regiju,jer se njegovim stavljanjem u funkciju Grubišno Polje upisuje na europsku energetsku kartu i bitno utječe na strategiju gospodarskoga razvoja našega grada-kazao je gradonačelnik Zlatko Mađeruh, dok je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs važnim istaknuo što će se sve provoditi na visokim ekološkim standardima.(RGP)