Objavljeno: 17/11/2017

Radovi na izgradnji energane na biomasu napreduju prema planu

Od idućega tjedna počinje sanacija nogostupa od Malih Zdenaca do Grubišnoga Polja.

/slika/vijesti/2017/2017_11/2017_11_664_x_495/171117_energostatik.jpg

Gradilište energane na biomasu koju u Zoni malog i srednjeg poduzetništva gradi tvrtka Energostatik sve je napučenije. Naime, radovi se izvode u skladu s planom, pa je svakim danom sve vidljiviji napredak. Na gradilištu elektrane je napravljen turbinski stol, odnosno 150 tona teško betonsko postolje na koje će početkom siječnja biti postavljena 50 tona teška turbina.
-Dovršavamo veliki ventilator za hlađenje turbina, te smo već započeli podizati čeličnu konstrukciju za zgradu elektrane, pri čemu smo dosegnuli 22 metra-kaže voditelj gradilišta Laurent Sessa. Istodobno, prošloga su tjedna usprkos kiši i hladnoći otvoreni zemljani radovi na izgradnji sušare za drvnu masu u kojoj će se 'topiti' toplinska energija dobivena proizvodnjom električne.
Ono što je većina građana, posebice onih koji prometuju cestom između Grubišnoga Polja i Malih Zdenaca, proteklih tjedana mogla vidjeti bili su radovi na polaganju 35 kilovoltnog kabela, kojim će električna energija iz energane biti isporučivana u elektroenergetski sustav HEP-a. L. Sessa kaže da su radovi na postavljanju toga kabela dovršeni. -Od idućega tjedna počinje sanacija nogostupa od Malih Zdenaca do Grubišnoga Polja. Trafostanica je također pri kraju izgradnje, a u prosincu ćemo s HEP-om obaviti primopredaju opreme-zaključuje L. Sessa.(RGP; foto: L. Sessa)