Objavljeno: 10/07/2018

U Ivanovu Selu održan jubilarni deseti Etno dan

Osim kulturno-umjetničkoga programa koji su izveli članovi nekoliko čeških beseda, sastavnica Etno dana je i gastronomska ponuda

/slika/vijesti/2018/2018_07/2018_07_664_x_495/180710_etno-dan.jpg

Češka beseda Ivanova Sela u subotu je u dvorištu etnografske zbirke u grubišnopoljskom naselju Ivanovu Selu, bila domaćin Etno dana. Tradicionalni je to događaj koji prethodi i najavljuje Žetvene svečanosti – Dožinky, najveću bienalnu manifestaciju češke nacionalne manjine u Hrvatskoj, koja će ove godine biti održana 13. i 14. srpnja u Končanici. U sklopu programa Etno dana nastupili su članovi Češke besede Kaptola, Bjeliševca, Nove Gradiške i okolice, Velikih i Malih Zdenaca i Šibovca, a i članovi Češke besede Ivanova Sela, koja je sa Savezom Čeha u RH bila domaćin manifestacije. Trebala je gostovati i skupina iz Češke Republike, ali su nažalost u posljednji tren otkazali dolazak. U okviru kulturne ponude na štandu se predstavila i knjižnica Frante Buriana iz Daruvarske češke besede.
No, osim kulturno-umjetničkoga programa, sastavnica Etno dana je i gastronomska ponuda. Tako je deseti jubilarni etno dan donio mirisne buhtle iz krušne peći, koje su pripremile vrijedne žene Ivanova Sela, potom langoše, kobasice na roštilju i uvijek nezaobilazno češko pivo.
Kako je toga dana igrana utakmica Hrvatske i Rusije, program je dovršen do njezina početka, pa su sudionici i gosti zajedno pratili utakmicu i navijali za Hrvatsku.
Nazočne je pozdravio i dobrodošlicu im poželio i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, te Ana-Maria Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha U RH i Češke besede Ivanova Sela. Eto dan održan je pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH. (RGP; foto: FB Vladimira Bileka)