Nova prilika za OPG-ove putem Programa konkurentnosti turističkog gospodarstva

Na temelju Javnog poziva za kandidiranje projekta za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa konkurentnosti turističkog gospodarstva, objavljenog od strane Ministarstva turizma i sporta 31. svibnja 2022., kao korisnike bespovratnih potpora navodi se OPG – obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ili će pružati ugostiteljske i/ili turističke usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. OPŠIRNIJE 

 

Proslava Dana državnosti 2022.

 

Moto alka 2022

 

 

 

Noć knjige 2022.

 

Vodič za izvoznike

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja s ciljem pružanja aktualnih informacija na temu izvoza svim postojećim i potencijalnim izvoznicima u Republici Hrvatskoj izradilo je brošuru „Vodič za izvoznike“. Brošura sadrži pregled ključnih informacija o tome kako izvoziti, gdje se financirati, kako i gdje pronaći partnere ili predstaviti svoj proizvod i/ili uslugu, uz pripadajuće poveznice na institucije nadležne za pojedino područje.

PREUZMITE VODIČ ZA IZVOZNIKE

 

Informacije o potporama za poduzetnike u sklopu HAMAG-BICRO-a

Program dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike:

01.04.2022. počele prijave. Program je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh. Riječ je o potporama male vrijednosti (de minimis potpore) za smanjenje računa za potrošnju plina u iznosu od 15 lipa po kWh potrošenog plina. Više informacija: https://hamagbicro.hr/najava-1-travnja-pocinju-prijave-za-program-dodjele-potpora-za-smanjenje-troskova-plina-za-mikro-male-i-srednje-poduzetnike/  Za dodatne informacije potrebno je pratiti internetsku stranicu https://mingor.gov.hr/

Mikro zajmovi za ruralni razvoj:

U sklopu HAMAG-BICRO financijskih instrumenata za ruralni razvoj trenutno su otvoreni mikro zajmovi (od 1.000,00 – 25.000,00 EUR) za investicije i za obrtna sredstva za mikro, male i srednje subjekte malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru, za sljedeće mjere i tipove operacija:

  • Mjera 4, tip operacije 4.1.1, 4.1.2, 4.1.3, 4.2.1, 4.2.2
  • Mjera 6, tip operacije 6.4.1
  • Mjera 8, tip operacije 8.6.1, 8.6.2
  • Kamatna stopa za zajam iznosi od 0,1 – 0,25% (ovisno o stupnju razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj je mjesto ulaganja), te 0,5% za obrtna sredstva

Detalji poziva se nalaze na sljedećem linku: https://hamagbicro.hr/financijski-instrumenti/kako-do-zajma/investicije/mikro-zajam-za-ruralni-razvoj/ , a česta pitanja i odgovori: https://hamagbicro.hr/pitanja-i-odgovori/zajmovi-za-ruralni-razvoj/

Bespovratna sredstva za istraživanje i razvoj (objavljeno 01.04.2022.)

Dva poziva vezana uz istraživanje i razvoj:

- Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća - novoosnovana poduzeća do 5 godina poslovanja u visokotehnološkim sektorima. Potpora za projekte čija je zrelost izvan faze dokazivanja koncepta, ali koja još nisu spremna za tržište tj. TRL 5-8. To uključuje nadogradnju, osmišljavanje, provjeru izvedbe, validaciju tržišta, ispitivanje, razvoj pilot-linija, zaštitu intelektualnog vlasništva i vanjske usluge usmjerene na razvoj inovativne ideje (proizvod, postupak, usluga itd.), kao i obuku o ublažavanju i procjeni rizika potreba financiranja. Prijave projekata od 01.06.2022.

- Komercijalizacija inovacija - Potencijalni korisnici su MSP-ovi sa zrelim inovacijskim projektima (TRL 7 ili više) koji su blizu lansiranja na tržište. Financirane projektne aktivnosti trebale bi rezultirati lansiranjem proizvoda (roba ili usluga) koji su novi na tržištu. Financiranje se može upotrijebiti za prilagodbu razvijenog proizvoda ili usluge i pripremu za lansiranje proizvoda ili usluge. Prijave projekata od 20.05.2022.

 

Uskrsni sajam 2022.

 

Obavijest o Javnom pozivu za dostavu ponuda vlasnika stambene jedinice za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine

Obavještavamo građanke i građane s područja grada Grubišnoga Polja da je dana 25. ožujka 2022. na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP objavljen Javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambene jedinice za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju.

Poveznica na Javni poziv: https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/vijesti/javni-poziv-za-dostavu-ponuda-vlasnika-stambene-jedinice-za-stambeno-zbrinjavanje-raseljenih-osoba-iz-ukrajine-u-pojedinacnom-smjestaju/5518

(Važno, na navedenoj stranici nalaze se i obrasci "Ponuda smještaja za raseljene osobe" i "Potvrda o nadzoru stambene jedinice")

Osim na navedenim mrežnim stranicama, ponuditelj stambene jedinice može osobno preuzeti obrazac "Ponuda smještaja za raseljene osobe" u gradskoj upravi grada Grubišnoga Polja, na adresi Trg b. Josipa Jelačića 1, soba br. 48.

Popunjeni obrazac "Ponuda smještaja za raseljene osobe" moguće je osobno predati u gradskoj upravi grada Grubišnoga Polja, na adresi Trg b. Josipa Jelačića 1, soba br. 48, svakoga dana od ponedjeljka do petka u vremenu od 08:00 do 12:00 sati.

Uz obrazac, vlasnik smještajne jedinice treba priložiti:
-              dokaz o vlasništvu smještajne jedinice (objekta): izvadak iz zemljišne knjige (original ili e-izvadak) ili izvadak iz Knjige položenih ugovora (za nekretnine koje nisu provedene kroz ZK odjel), a ako se radi o više suvlasnika na nekretninu izjavu drugog/ih suvlasnika za sklapanje ugovora o ustupanju stambene jedinice.

Po zaprimanju obrazaca "Ponuda smještaja za raseljene osobe",  Stožer civilne zaštite grada Grubišnoga Polja u najkraćem mogućem vremenu provesti će neposredni nadzor stambene jedinice, utvrditi vjerodostojnost ponude i o tome ispuniti Potvrdu o nadzoru stambene jedinice, koju će dostaviti Ponuditelju.

Nakon prikupljene sve potrebne dokumentacije ("Ponuda smještaja za raseljene osobe" , "Potvrda o nadzoru stambene jedinice" i dokaz o vlasništvu), vlasnik smještajne jedinice dostavlja Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a: poštom na adresu Nehajska 5, 10 000 Zagreb ili na e-mail adresu pojedinacni.smjestaj@mup.hr, a kopiju e-maila (ako ćete slati e-poštom) dostavite i u Službu civilne zaštite Bjelovar na: bjelovar112@civilna-zastita.hr.

U slučaju pitanja, obratite se Stožeru civilne zaštite grada Grubišnoga Polja, na e-mail adresu: komunalniodjel@grubisnopolje.hr, ili na broj: 099 509 5373 – Tony Dvoržak, zamjenik načelnika Stožera CZ grada Grubišnoga Polja.